Neuletyö - Knitwork 39 / 2020

Kuva1_850x196.jpg

No hei taas,

kun rupesin kirjottelemaan nyt tänne, niin ajattelin jatkaa vielä toisella postauksella. Aiheena tässä postauksessa on meri. En ota normisti sen enempää kantaa julkisesti uskontoon, politiikkaan tai muuhunkaan sen tapaiseen, mutta nyt ajattelin poiketa tästä ajatuksesta.

Pelastetaan siis meri, vaikka villasukka kerrallaan. 

Ajatus tähän sukkamalliin lähti tästä Novitan Majakkasaari langasta, joka tarttui kerran kauppareissulla näppeihini. Kun pyörittelin lankaa käsissäni ja mietin millaiset sukat tekisin siitä, langan väreistä tuli mieleen meri ja meriaiheiset sukat. Mutta ihmekkös tuo, onhan langan nimenä "Meidän meri". 

Haluankin tukea nyt näillä suunnittelemillani sukilla työtä puhtaan Itämeren puolesta. Langan hinnasta lahjoitetaankin pieni summa tähän työhön. Se ei ole iso summa, mutta valtamereen mahtuu paljon pisaroita. Ja ei, tämä ei ollut nyt maksettu mainos. Minulle Itämeri on tärkeä asia.

DSCN6977%20%282%29_400x400.jpg

Niin oli siis luontevaa ruveta suunnittelemaan juuri tästä langasta meriaiheisia sukkia. Kun rupesin piirtelemään Excelillä kaavioita, kokeilin piirtää niihin ensin kaikkia perinteisiä mereen liittyviä asioita.

Majakan kuvia, ankkureita, aaltoja, veneitä ja kaloja. Se ei kuitenkaan saanut minua syttymään, koska sellaisia sukkia on tehty niin paljon. Sitten mieleeni tuli yksinkertainen lause: Save the sea, eli pelasta meri. Ajattelin, että voisinkin suunnitella tällä tekstillä sukat.

savethe6_400x502.jpg

Halusin toteuttaa nämä sukat kirjoneuleena, vaikka tuon tekstin olisi voinut ihan hyvin ommella sukkiin jälkikäteenkin silmukoimalla. Kun suunnittelee itse sukkia, niin nuo kiilakavennukset ovat ainakin minulle sellainen pieni haasteen paikka silloin, kun kyseessä on kirjoneule.

Miten saan kavennuskohdista kauniit niin, että kuvio jatkuu siinä kohtaa sukassa edes jollakin tavalla nätisti. No. Näissä sukissa koen sen onnistuneen aika hyvin, eikä se ollut edes vaikeaa.

DSCN6947aaaaaaaaaaaa_400x533.jpg

Nämä sukat ovat aiheiltaan aika yksinkertaiset. Niissä on teksti: Pelasta meri ja aaltoja. Minusta nämä ovat kuitenkin varsin merihenkiset sukat, vaikka ne eivät olekaan aivan perinteiset malliltaan. 

savethe4_400x400.jpg

Olen suunnitellut nämä sukat itse alusta asti Excelillä ja laitan tähän postauksen loppuun siihen nyt kaaviot. Kokeneemmat neulojat osaavat varmasti tulkita nämä kaaviot ja ohjeet näpsäkästi. Jos silmukkamäärä tuntuu isolta, voit kokeilla neuloa sukat 3 mm puikoilla.

Save the sea sukat ohje - pattern

Koko, size:
39

Puikot, needles:
3,5 mm tai oman käsialasi mukaan

Langat, yarns:
Novita 7 veljestä valkoinen (011) ja Majakkasaari (814) Meidän meri

Malli, design:
Kikiliakii 17.10.2020

LYHYT OHJE

  • Luo 64 s ja jaa ne neljälle puikolle, 16 s kullekin.
  • Neulo 2 o, 2 n joustinta 10 kerrosta.
  • Neulo KAAVIO 1 ja lisää ensimmäisellä kerroksella 2. puikolle 1 s. Silmukoita on näin 16, 17, 16 ja 16 eli yhteensä 65 s.
  • Kun olet neulonut KAAVION 1, tasaa silmukat puikoille ennen kantapään neulomista seuraavasti: 14, 14, 13 ja 14 s. 
  • Neulo sitten tavallinen vahvennettu kantapää 4. ja 1. puikon silmukoilla valkoisella langalla. Näitä silmukoita on yhteensä 28. Neulo vahvennettua neuletta 28 kerrosta ja jaa silmukat kolmeen osaan kantapohjan kavennuksia varten seuraavasti: 9 - 10 - 9. Neulo kantapohjan kavennukset. Jäljelle jää 10 s.
  • Poimi kantapään reunoista silmukat ja neulo KAAVIO 2 kiilakavennuksineen. HUOM. Voit fiksata jalkaterän pituutta tarpeesi mukaan sopivan mittaiseksi. 
  • Neulo kärkikavennukset leveinä nauhakavennuksina. Tee kavennukset joka toisella kerroksella, kunnes jokaisella puikolla on jäljellä 9 silmukkaa. Neulo sen jälkeen kavennukset joka kerroksella. Kun silmukoita on puikoilla jäljellä yhteensä 7, katkaise lanka ja päättele sukka.
  • Neulo toinen sukka samoin.

KAAVIO 1

savethesea%20kaavio%201.jpg

KAAVIO 2

savethesea%20kaavio%202.jpg

Tämä sukka on koeneulottu muutamaan kertaan. Jos keksit uusia väriyhdistelmiä, niitä olisi kiva nähdä :)

Kivoja neulehetkiä sinne,

Kikiliakii