Neuletyö - Knitwork 11 / 2021

ILLotsikko_850x340.jpg

No heippa,

se alkaa olla taas viikonloppu edessä ja pakkanen sen kuin paukkuu :) Ajattelin laittaa tähän väliin muutaman oman niksin siitä, kuinka minulla on tapana silmukoida kuvioita sukkiin ja lapasiin. Näitä ohjeita löytyy kyllä netistä vaikka kuinka paljon, enkä varmaan kerro sinänsä mitään uutta, mutta ajattelin silti yrittää :)

Ihan ensimmäisenä niksinä kerron omista sukkaplokeistani. Leikkasin kerran ensi hätään ihan muovisesta sisustustabletista tällaisen suoran sukan levyisen pötkön, jossa on kaareva kärki. Se on aika kätevä kapistus. Käytänkin tätä itsetekemääni sukkaplokkia yhtenä apuvälineenä, kun silmukoin jotain sukkiin.

DSCN7761%20%283%29_400x533.jpg

Kuten kuvasta näkee, se ei ole ihan suoraan leikattu. Sen pitäisi kyllä olla sitä, en vain jaksanut korjata asiaa kun leikkelin plokin B) Jos haluat tehdä itse tällaisen apuplokin, niin suosittelen käyttämään ohutta ja taipuisaa muovitablettia.

Sitä on helpompi käsitellä kuin ohuesta leikkuulaudasta leikattua jäykkää plokkia :) Sitten. Päättelen yleensä aina kaikki sukan langanpäät, ennenkuin rupean silmukoimaan siihen mitään.

Syy tähän on se, että langat tahtovat mennä silmukoidessa helposti sotkuun sukan sisällä, vaikka olisin kuinka varovainen tahansa  ja sitä sotkua ei ole kiva ruveta selvittelemään. Seuraavaksi otan plokin käyttöön ja pingotan valmiin sukan sen päälle. Sitten rupean vain silmukoimaan.

ILL3_400x533.jpg

Kun silmukoin sitten sukkaan vaikka sydämiä, kuten tässä kuvassa, jätän langanpäät aina silmukoidessa ensin sukan päälle. Vedän nämä langanpäät sukan nurjalle puolelle vasta sitten, kun olen silmukoinut sukkaan kaikki sydämet. Tämä helpottaa taas silmukoimista.

Langanpäät eivät mene sukan sisällä sotkuun. Jos silmukoitava kuva on iso, niin silloin päättelen langanpäitä myös kesken kuvan ompelun. Mihin suuntaan sitten silmukoin. Minusta sillä ei ole niin suurta väliä aloitanko sydämen silmukoimisen sen ala- vai yläreunasta, kun lopputulos on sama.

ILL4_400x400.jpg

En aloita silmukointia yleensä koskaan kuvion sivulta tai keskeltä. Se tuntuu vähän vieraalta ajatukselta, mutta sekään ei varmaan ole väärin, jos niin tekee :) Kun aloitan sydämen silmukoimisen sen ylä- tai alareunasta, pyrin silmukoimaan kuvan aina vaakasuunnassa kerros kerrallaan.

Ihan kuten neulon sukkaakin. Välttelen pystysuunnassa, tai siis korkeussuunnassa,  silmukoitavia juttuja jos vain voin. Käännän myös työtä reilusti ylös- ja alaspäin sen mukaan millä rivillä olen menossa ja joskus työ saattaa olla käsissäni jopa sivuttain :D Mieluinen työasento on jokaisen oma juttu :)

ILL2_400x534.jpg

Itse silmukoimiseen minulla ei ole kuin kaksi vinkkiä: Älä kiristä lankaa silmukoidessa liian tiukalle ja vain harjoittelemalla oppii. Silmukointia täytyy harjoitella, ihan kuten kirjoneuleen neulomista tai lankadominanssiakin. Ei kannata siis hermostua, jos silmukat eivät heti ensi yrittämällä onnistu. 

Tästä sukasta, joka on vilahdellut tässä postauksessa tänään, kerron myöhemmin vähän lisää :) Tämä on kokonaan uusi versio noista "Just sulle" sukista. Siitä on tulossa jossain vaiheessa ihan oma ohje PDF:nä ja sukkamalli on juuri nyt koeneulonnassa :)

Lämmöllä, Kikiliakii